Die o zo fijne, negatieve gedachtes

Gepubliceerd op 8 april 2021 om 22:29

Zelfs de meest positief ingestelde mensen hebben negatieve gedachtes. Hoe vaak schiet er bij jou een negatieve gedachte door je hoofd? En hoe ga je hier vervolgens mee om? Laat je je meezuigen in deze negatieve spiraal of stap je er op tijd uit?

We zijn er maar druk mee, met dat denken. Onze gedachtes bestaan uit zowel positieve als negatieve varianten. Het verschilt per moment of je meer in de positieve dan wel negatieve denkstand staat. En als je jezelf dan opeens in een negatieve gedachtespiraal bevindt, dan herken je vast wel dat het lastig is om hier weer uit te komen. Vooral wanneer je ’s avonds in bed ligt te piekeren.

 

Het lijkt wel alsof negatieve gedachtes langer blijven hangen en meer indruk maken dan positieve gedachtes. De feedback van je manager blijft langer malen in je hoofd, dan het compliment dat je kreeg van je collega. Dit komt doordat je brein daadwerkelijk meer focus legt op negatieve aspecten ten opzichte van de positieve. Dit is vanuit de oertijd ontstaan, gericht op het kunnen herkennen van eventueel gevaarlijke situaties. In de tijd waarin we nu leven zal je niet al te vaak een tijger tegenkomen op straat, dus is die focus van je brein op gevaar en negativiteit nog wel zo nodig?

 

Jij bent in de lead
Het voelt misschien (nog) niet zo, maar je kunt je gedachtes zelf bepalen. Jij bent in de lead in je hoofd! Je kunt er namelijk voor kiezen om minder negatieve gedachtes toe te laten. Daarbij schakel je ze als het ware uit. De vraag is nu eerst: wil je dat ook echt?

 

Want soms leveren je negatieve gedachtes je ook iets op. Picture this: je hebt een slechte dag gehad, om te beginnen was de koffie op toen je wakker werd, je collega bleek ziek te zijn waardoor je een extra drukke dag hebt gehad en vervolgens krijg je ook nog een plensbui over je heen als je boodschappen gaat doen. Je komt thuis en denkt: dit was een shitdag, nu heb ik chocola verdient. Of: nu hoef ik niet meer te sporten. Of: nu hoef ik die rekeningen vanavond niet te betalen. Je gaat op de bank zitten, vervalt in je oude gewoontes en je geeft jezelf hiertoe toestemming vanuit de negatieve gedachtes die je door de dag heen hebt opgebouwd.

 

En soms gaan we heel lekker op dat gevoel. Gewoon even zielig zijn en daarmee alles mogen van jezelf. Dat is wat negatieve gedachtes je op kunnen leveren en waarom je ze soms in stand houdt of uitvergroot. Herkenbaar patroon? Gelukkig kan het ook anders. Er zijn namelijk simpele trucjes om je negatieve gedachtespinsels te doen stoppen!

 

Hoe kun je negatieve gedachtes stoppen?

1. Schrijf je negatieve gedachtes op & press CTRL ALT DELETE!

Sowieso is het al een goede stap om je negatieve gedachtes aan het papier toe te vertrouwen. En stel je eens voor hoe lekker het zou voelen om dat stuk papier daarna te verscheuren, tot een vliegtuigje te vouwen of om het te verbranden?

 

Er is een onderzoek door Ohio State University uitgevoerd, waarbij deelnemers hun negatieve gedachtes over hun eigen lijf op hebben geschreven en dat stuk papier vervolgens weg hebben gegooid. Al na enkele minuten hadden ze een positiever zelfbeeld, dan de controlegroep die dit niet had gedaan.

 

2. Keep on moving baby

Deze is waarschijnlijk niet nieuw voor je. Het is namelijk algemeen bekend en bewezen effectief: bewegen! Je brein wordt hier namelijk blij van. Uit onderzoek is gebleken dat na 20 minuten bewegen mensen al een positieve verandering merkten in hun humeur. Dit effect bleef tot wel 12 uur lang aanwezig! Dan lijkt 20 minuten bewegen opeens helemaal niet zo lang toch? 

 

3. Zorg voor een opwarmertje

Neem een kop thee of een warme douche, zorg er in ieder geval voor dat je het lekker warm krijgt! Het blijkt namelijk dat mensen minder negatieve gevoelens ervaren wanneer zij iets warms in hun handen houden.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.