Hoe de lockdown ons leergedrag heeft veranderd

Gepubliceerd op 15 maart 2021 om 13:29

Iedereen die wel eens heeft geprobeerd om een peuter rustig te houden tijdens een zoom meeting of 8 uur lang een mondkapje heeft moeten dragen tijdens zijn of haar werkdag, realiseert zich maar al te goed: onze manier van werken is drastisch veranderd. Ons nieuwe maar hopelijk vooral tijdelijke ‘normaal’ betekent dat je nieuwe vaardigheden en gewoontes moet ontwikkelen.

 

Maar de manier waarop wij deze nieuwe vaardigheden of gewoontes moeten leren is net zo hard mee veranderd als onze dagelijkse realiteit. Uit onderzoek blijkt dat 84% van organisaties ervoor heeft gekozen om gebruik te maken van virtuele leerplatformen. En laat het ontstaan van dergelijke online leerplatformen net een geluk bij ongeluk zijn. Het blijkt namelijk dat het volgen van een onlinetrainingen, als het op de juiste manier gebeurd, drastisch effectiever kunnen zijn dan alleen ‘live’ leerbijeenkomsten. Hier is waarom.
    

Het doel van leren
Het uiteindelijke doel van leren of trainen is het ‘installeren’ van nieuw, beter gedrag. En de beste manier om nieuw gedrag aan te leren is het creëren van nieuwe gewoontes.

 

Gewoontes kun je namelijk zien als geautomatiseerd gedrag. Onze hersenen houden van gewoontes omdat het ons brein namelijk behoorlijk wat tijd en energie bespaard. Je kan gewoontes ook zien als ‘overgeoefend’ gedrag waardoor we de mogelijkheid hebben om op een automatisch piloot te kunnen draaien. Je kunt het vergelijken met het rijden in een auto. Je weet hoe het moet, je weet wat je eindbestemming gaat zijn, je automatische piloot staat aan. Hierdoor krijg je ruimte om aandacht te geven aan het meezingen van dat ene lied op de radio of om een gesprek te voeren met je medepassagier.

 

Tijdens het ontwikkelen van ons Mind-Set-Go online programma was het ultieme doel om het nieuwe gewenste gedrag zo natuurlijk mogelijk te maken, zodat het geen bewuste inspanning of gedachtes meer gaat vereisen. Met andere woorden: maak het een gewoonte die voor je gaat werken!

De kracht van gewoontes

Al langer dan een decennium wordt de wetenschap rondom het ontwikkelen van gewoontes bestudeerd en doorontwikkeld. Daaruit is naar voren gekomen dat het ontwikkelen van nieuwe gewoontes gepaard gaat met eenvoudige regels. Hier heb je drie ingrediënten voor nodig.

 

1. Creëer inzichten: dit kun je het beste vergelijken met die ‘gloeilamp boven je hoofd’ momenten. Uit onderzoek blijkt dat het creëren van inzichten essentieel is voor het ontwikkelen van intrinsieke motivatie die je nodig hebt om nieuwe gewoontes te creëren. Dus investeer in kennis die je inzichten vergroten zodat je die: 'Aha! Ik snap het!' momenten creëert.

 

2. Maak het sociaal: sociaal leren is om een aantal redenen belangrijk. Ten eerste kunnen sociale situaties een positieve druk creëren die jou aanspoort om te presteren en op te roepen tot actie. Wij mensen zijn sociale wezens, dat is waarom sociaal media ook zo goed zijn werk doet. Wij worden sterk gemotiveerd door het zien en weten wat anderen aan het doen zijn. Als je dit weet, kun je het ook voor je laten werken. Je kunt het vergelijken met de tekstbordjes in een hotel waarbij je informatie krijgt dat de meerderheid zijn of haar handdoeken hergebruikt. Onbewust word je op deze manier gestimuleerd om hetzelfde te doen.

 

3. Één tegelijkertijd: onze hersenen kunnen maar zo veel tegelijkertijd aan. Zorg er daarom voor dat je één gewoonte tegelijktijdig creëert en programmeert in je brein. In eerste instantie kost het creëren van nieuwe gewoontes inspanning en vergt het veel oefening. Maar na verloop van tijd wordt het je tweede natuur. De sleutel tot succes is om het rustig aan te doen. Vergelijk het met het trainen van je spieren.

 

Tot slot: blijf consequent! Dit is waar online leerprogramma’s ons beter in staat stellen om het leren in kleine delen over een langere periode van tijd te verdelen. Het is niet meer die 1 of 3-daagse training en daarna word je losgelaten om het zelf te doen. Door het online karakter van leerprogramma’s kun je over een langere periode, beter, sterke en duurzame gewoontes opbouwen, één voor één.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.